Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Valgamaa nõunik, Margis Sein

II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Mälestise kirjeldus

Jõgeveste vennashaud kujutab endast graniidist seest tühja nelinurka, mille külje ülemine pool on alumisest kitsam. Ühe külje kõrgus maast risti 90 cm, kaldu võetuna 101 cm, pikkus alt 600 cm, ülevalt 500 cm.
Monumendi väliskülgi mööda jookseb tekst: „Igavene au kangelastele kes langesid lahinguis nõukogude Eesti vabastamise eest VIII-IX 1944 / Вечная слава героям павшим в боях за освобождении советской Эстонии VIII–IX 1944”. Tähe kõrgus on 20 cm. Monumendi sisekülgedele on jäädvustatud hukkunute nimed (tähe kõrgus 8 cm).

Ühishaud asub Barclay de Tolly matusekabeli esisel alal.

Mälestise ajalugu

1973.a. püstitati Jõgeveste ühishauale uus graniidist monument (arhitekt A. Murdmaa, skulptor M. Varik). Teada on 751 langenud võitleja nimed. Neist tähistatud on 300.