Mälestise nimi Helme kalmistu

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ajalooline kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Mälestise kirjeldus

Tõrva linna serval asuv Helme kihelkonnakalmistu on kujunenud mitmes järgus, millest annavad tunnistust kunagiste välispiirete muutumine sisemüürideks. Plaanilt ebakorrapärase kujuga kalmistu on piiratud maakivist kuivmüüritisega, milles avad läbipääsudeks. Üks läbipääs on vormistatud kalmistust tunduvalt noorema väravarajatisega. Kalmistu lõunaosas paiknev kabel on maakivist seintega ja mitmeastmelise torniga. Kalmistul asub ka 20. sajandi keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja piirdeid.

Mälestise ajalugu

Helme kalmistu on asutatud 18. sajandi lõpus, hiljem liitus luteri koguduse kalmistuga apostliku õigeusu kalmistu. 1940. aastal lisati kalmistule täiendavalt õnnistatud kalmistuosa. Maakivist ja puust torniga kabelihoone valmis kalmistul 1916. aastal. Kabelihoonele paigaltati 1998. aastal vitraažaknad. Kalmistu väravaehitis on valminud 1996. aastal.