Mälestise nimi Vabadussõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik

Mälestise kirjeldus

Palupera 8-klassilise kooli pargis asuv punaarmeelaste vennashaud on tähistatud põllukiviga(100x65x85cm), millele on paigaldatud marmorplaat(56x32x2,5) tekstiga:
” Seitsmele punaarmee/ võitlejale, kes langesid/ Paluperas nõukogude võimu/ eest 25. jaanuaril 1919.a.” Tähe kõrgus 2,5cm.

Ühishaud asub endise Palupera mõisa pargis.

Mälestise ajalugu

1919.a. 14. jaanuaril hõivasid Eesti Vabariigi sõjaväeüksused Tartu, jätkates soomusrongide toetusel edasitung Valga suunas. Punaarmee juhtkonna poolt paisati nende edenemist Lõuna – Eestisse pidurdama läti kütipolgud. 22.-23. jaanuaril 1919.a. toimusid Palupera – Kirepi piirkonnas mitmed kokkupõrked vastaste eelüksuste vahel. 23. jaanuaril hõivas soomusrongi nr. 2 dessant puuväelaste poolt maha jäetud Palupera mõis. Puuduliku luure tõttu sõitis mõisa sisse ka läti kütipolgu 15-meheline luuresalk, kelle peale mõisa õuest ja häärberist läheda maa pealt tuli avati. Maha lasti 7 punaarmeelast, 1 võeti vangi, teised pääsesid põgenema. Kohalike elanike poolt maeti langenud punaväelased Palupera karjalauda juurde, kust nad 1968.a. maeti ümber Palupera 8- klassilise kooli parki. Samal aastal püstitati kalmule ka mälestuskivi.
(info MKA ajaloomälestise pass)