Mälestise nimi Otepää pastoraadi hoone, kus aastail 1872-1890 elas Jakob Hurt

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Mälestise tunnus

Eesti rahvaluule- ja keeleteadlase, vaimuliku ning ühiskonnategelase Jakob Hurt (22. juuli 1839 Himmaste küla – 31. detsember 1906/13. jaanuar 1907) Peterburi) elu ja töökoht aastatel 1872-1880 kui ta töötas Otepää koguduse pastorina.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on ühekorruselise maakivist ja krohvitud seintega hoonega. Täielikult on välja ehitatud ka hoone katusekorrus. Hoone tagakülje sokliosa on võrreldes esifassaadiga tuntavalt kõrgem. Hoonel on poolkelpkatus ühes hilisemate katuseärklitega. Hoone esifassaadil on hilisem eenduv sissepääsuosa. Aknad on lihtsad kuuese jaotusega.

Mälestise ajalugu

Vana pastoraadihoone hävis ja ehitati uuesti üles 1820ndatel. Vahepealsed remondid on ilme sootuks moonutanud.
1940–1950ndatel kuulus hoone masina-traktorijaamale ja hiljem Otepää sovhoosi kontorile, sellest ka vastavad plaanilahenduse muutused ja ümberehitus II korrusel. Taasiseseisvumisajal tagastati maja kogudusele. Enda käsutusse võeti teise korruse ruumid ja keldrikorruse saal, esimesel korrusel paiknesid ridamisi erinevad asutused. Kogudus tegi enda valdustesse muuseumi.

elulugu