Mälestise nimi Sangaste külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Ühiskondlik hoone, mis omab ajaloolist väärtust olles oluliseks osaks kohalikus hariduselus.

Kirjeldus

Sangaste külakooli kompleks koosneb hoonest, milles tegutses kool, ning selle juurde kuuluvatest laudahoonest ja aida-küünihoonest. Koolihoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga, ühekorruseline, poolkelpkatusega, põhjaosas laudvoodriga kaetud palkseintega, lõunaosas krohvitud ja värvitud kiviseintega hoone. Laut on kõrgete, ligikaudu 4 meetri kõrguste valdavalt saviseintega, laastukattega poolkelpkatusega hoone ning ait-küün on aidaosas saviseintega, küüniosas palkseintega, poolkelpkatusega hoone. Krundil asuvad hilisemad saun ja puukuur ei oma mälestise väärtust.

Sangaste külakool on loodud 19. sajandi teises pooles krahv Friedrich Bergi poolt.