Mälestise nimi Friedrich von Bergi (1845-1938) haud

Tuntud põllumajanduse edendaja ja "Sangaste" rukki aretaja viimane puhkepaik.

Kirjeldus

Friedrich von Bergi haud asub 8,5 x 5 ruutmeetri suuruse hauaplatsi lääneosas. Hauatähiseks on püstjas graniidist hauasammas. Selle ülaosas on kujutatud rukkipead ja nende all tekst SANGASTE RUKKI / ARETAJALE KRAHV / FRIEDRICH / BERGILE / 16.II 1845 / 22.III 1938.
Friedrich Georg Magnus von Berg (aastast 1856 krahv; 16. II 1845 Tartu – 22. III 1938 Sangaste) oli baltisaksa põllumees, sordi- ja tõuaretaja ning leidur.

Friedrich von Bergi haud asub Sangaste kalmistul kabelist põhja poole .

Ajalugu

Friedrich von Berg sündis Tartus 1845. aastal ning suri 1938. aastal Sangastes. Oma hariduse omandas ta Prantsusmaal ja praktikal viibis ta Šotimaal Haddingtoni farmis. Hariduse omandas tänu onule, kes pärandas talle ka krahvitiitli ühes mitmete mõisatega. Kodumaale naastes asus Friedrich von Berg ehitama Sangaste lossi ning südamelähedaseks teemaks sai põllumajandus ja eriti sordiaretus. Alates 1875. aastast asus ta aretama Sangaste rukki sorti, millega tegeles oma elupäevade lõpuni.