Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui II maailmasõjas langenute ühine matmispaik.

Mälestise kirjeldus

II maailmasõjas hukkunute ühishaua tähiseks on mitmeastmelisel alusel paiknev sammas. Samba mõõdud on 87 x 142 x 54 cm. Samba esi- ja tagaküljele on sisse raiutud eesti ja vene keeles tekst: "Igavene au kangelastele, kes on langenud lahinguis meie kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest 1941-1945". Monumendi alusel paikneb dolomiidist plaat mõõtmetega 65 x 41 x 7 cm, millele on sisse raiutud venekeelne tekst.

Mälestis asub Valga maakonnas, Hargla külas.

Mälestise ajalugu

II maailmasõjas hukkunute ühishauda on maetud 503 langenut, kes võitlesid Nõukogude armee poolel. Hauda on sängitatud võitlejate põrm, kes hukkusid 1944. aastal lahingutes Hargla ümber või surid Harglas ja Tahevas paiknenud välihospidalides. 1956. aastal püstitati ühishauale dolomiidist monument. Maetutest on teada 456 nime.

Allikad

Suures Isamaasõjas lengenud Nõukogude armee võitlejate vennaskalmistu mälestussambaga. Pass. NSV Liidu Kultuuriministeerium, 1987. Muinsuskaitseameti toimik nr 2-1/14.