Mälestise nimi Hargla kalmistu

Ajalooline kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Kirjeldus

Hargla külas, Valga – Mõniste maantee ääres paiknev kihelkonnakalmistu pindalaks on mõõdetud 4,59 ha. Kalmistu piirdeks on põhja- ja lääneküljel maakivimüüritis, lõuna- ja idaküljel kohati risusse mattunud kivi- ja pinnasevall. Põhjaküljel asuvad sissepääsud on vormistatud väravarajatistena. Läänepoolne sissepääs kulgeb läbi väravahoone, mille rõhtsa laudvoodriga kaetud palkseinad ja lainelise eterniitplaatidega kaetud poolkelpkatus. Kalmistu loodeosas paiknev restaureeritud kabel on klassitsistliku ilmega. Rajatistest on kalmistul veel kuusnurkse põhjaga puidust, lahtine välikantsel ja salvkaev. Kalmistul asub ka 20. sajandi keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja piirdeid.

Ajalugu

Hargla kalmistu täpne rajamisaeg pole teada, kuid arvatavasti jääb see 18. sajandi lõppu. 1871. aastast on pärit Hargla kalmistul asuv kabelihoone.