Mälestise nimi Valga Tartu maantee kalmistu

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

20. sajandi esimesel poolel rajatud kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Mälestise kirjeldus

Metsaalune kalmistu, ääristatud täiskasvanud kuuskede reaga. Mnt. poolsel küljel värav: kolmekäiguline, valatud väravapostid, peal kuulid, ees uhked sepisvored-kaks ühepoolset ja keskel kahepoolsed. Kalmistut läbib keskkalle ja ristipidine allee. Silmapaistvaid tähiseisd ei leidunud. Üksikud valuristid, üksikud graniitsambad. Kalmistu linnapoolses otsas tähelepanuväärne hauaplatsi piire: kuus graniitposti, postide ülaservas külgedel valatud lovipead, mis hoiavad suus raudrongast, rongasse kinnitub kolmekordne aiaposte ühendav raudkett. Korras ja hooldatud kalmistu. Kalmistu kuulub Valga linnale, maa (veel praegu) Tolliste vallale.

Kalmistu asub Valga-Tartu mnt. ääres Pedeli jõeoru kaldal ning on rajatud 1926. a.