Mälestise nimi Laatre (EAÕ) kalmistu

Menetleja: Valgamaa nõunik, Margis Sein

Ajalooline kalmistu, kultuuriloo mälestis.

Mälestise kirjeldus

Antsla – Tsirguliina tee ääres asuv kalmistu on põhja-lõunasuunaliselt piklik, ebakorrapärase plaaniga. Kalmistu põhjapoolne osa on ümbritsetud madala, maakivist ja pinnasest valliga, mis on hästi jälgitav. Kalmistu sissepääs on vormistatud neljast tellispostist koosneva väravarajatisena. Kalmistul asub ka 20. sajandi keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja piirdeid. Värava juures paikneb tööriista kuur. Kalmistu on kasutuses ja suuremas osas hooldatav.

Mälestise ajalugu

Sangaste koguduse kaheks jagamisel 1848. aastal tekkisid Laatre ja Ilmjärge kogudused. Tõenäoliselt jääb samasse aega ka kalmistu tekkimine. Laatre Pühavaimu kirik valmis 1869. aastal.