Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

II MS sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Tsirgulinna vennashaud asub Tsirgulinna kooli läheduses väiksemas pargis, kujutades endast 20x30m hekiga ümbritsetud muruplatsi, mille keskel asub monument. Monument kujutab endast mitmetahulisel alusel seisvat obeliski. I alus 232x232x13cm, II alus 165x165x18cm, III alus 108x108x19cm, IV alus 92x92x46cm. Obelisk 87x 72/56x 210cm.
Obelisk alumise kolmandiku esimesel poolel on sisse raiutud tekst:” Igavene au kangelastele, kes on langenud lahinguis meie kodumaa vabaduse ja sõltumatuse eest. Tagumisel küljel:” вечная слава героям павшим в боях за свободу и независимость нашей родины. „ Tähtede kõrgus 3,5cm. Obeliski alusele on kinnitatud marmorplaat langenute nimedega.

Mälestise ajalugu

Tsirgulinna vennashauda on vabariikliku sõjakomissariaadi andmetel maetud 985 nõukogude võitlejat, kes langesid 1944.a. augustis Tsirgulinna ümbruses ning Tõllistes Väike – Emajõe ületamisel peetud lahinguis. Lahingutegevus jõudis Tsirguliina ruumi 1944.a. 22.-23. augustil, mil Sangastest lähtunud Saksa vasturünnaku tagasi löönud. 1. löögiarmee üksused jõudsid Tsirguliina vahetusse lähedusse. Idast ründas Tsirguliina 44. laskurdiviis, kes koostöös 53. diviisi hõivaski 27. augustil ägedas lahingus Tsirguliina. Saksa väed taandusid Väike – Emajõe taha ning lahingutegevus eemaldus Tsirguliinast.
1952.a. püstitati Tsirguliina vennaskalmule dolomiidist monument. Vennashauda maetutest on teada 926 võitleja nimed.