Mälestise nimi Monument Põhjasõjas 1704. a. langenud vene sõjaväelastele

18. sajandi kultuuriajaloolise väärtusega mälestusmärk Põhjasõjas langenutele.

Mälestise kirjeldus

Monument asub kõrgemal kivist alusel, milleni viib trepistik. Mälestusmärk ise asetseb paekivist nelinurksel alusel, mida piiravad nurgasambad ja nende vahele jääv metallpiire/kett. Paekivist tahutud plokkidest alusehitise peal kõrgub metallrist, mis on valminud koopiana 1996. aastal.

Mälestise ajalugu

1704. aastal asetati vene sõdurite hauale Pimeaias raudrist, 1882. a. paigutati rist ümber Victoria bastioni põhjaservale uuele paekivist alusele. Monument restaureeriti 1956. ja 1982. aastal. Monument lõhuti 1996.aastal ning hiljem valmis lõhutud risti asemel koopia. Viimased restaureerimistööd on toimunud 2018. aastal.