Mälestise nimi Valga linnakooli hoone
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Silmapaistvamaid varaklassitsistlikke hooneid Lõuna-Eesti väikelinnades. Valga Jaani kiriku kõrval üks olulisimaid ehitis Valga keskväljaku 18. sajandi ansamblis.

Kirjeldus

2-korruseline ja väljaehitatud katusekorrusega krohvitud kivihoone. Vormika poolkelpkatusega, mille harju kroonisid algselt kolm mantelkorstnapiipu. Esifassaadi keskosa rõhutas lai kolmnurkfrontooniga risaliit. Keskse peaukse tõstsid esile pilasterraamistus ja etikulaadne vabatrepp. Üldmõju rikastasid detailid - lamedad liseenid, nurgarustika, väikesed voluutja frontooniga katusaknad. Mitmete ümberehituste tagajärjel on algne ilme tänaseks suures osas kadunud. Siseruumides on säilinud mõned klassitsistlikud uksed, vasakus tiivas mantelkorsten.

Ajalugu

Projekti autoriks on Riia arhitekt Christian Haberland. Ehitatud pärast riigikooli rajamist 1788, 1792–1795 ehitatud kahekorruseliseks. 1805–1886 tegutses hoones kreisikool, misjärel muudeti see vene keelseks linnakooliks. Peale seda on siin pidevalt haridust andud erinevad õppeasutused. 1966. aastast kuulub maja Valga Muusikakoolile.