Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

II MS sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Õru vana koolimaja vastas paiknevat vennashauda tähistab 3 astmele toetuv mälestussammas, millel on sisse raiutud tekst:” 1941-1945 Suures isamaasõjas/ langenud nõukogude armee võitlejatele/ бойцам советской армии павшим в/ великой отечественной войне. „
Tähe kõrgus 4cm. I aste 223x233x17. II aste 185x185x16cm. III aste 106x106x48cm. Sammas 78x78x183cm. Kolmandale astmele on paigaldatud tahvel langenute nimedega.

Mälestise ajalugu

Õru vennashauda on vabariikliku sõjakomissariaadi andmetel maetud 325 võitlejat, kes langesid 1944.a. augusti lõpus Keeni – Piirsalu – Uniküla piirkonnas või surid 1944.a. septembris Keeni, Piirsalu ja Õru välilaatsarettides.
Lahingutegevus jõudis Keeni piirkonda 1944.a. 25. augustil, mil 53. diviis alustas oma parema tiivaga lahingud Keeni vallamaja pärast. 26. augustil alustasid saksa väed laial rindel tagasitõmbumist Väikse – Emajõe taha. Neid jälitatav 288. laskurdiviis liikus üle Piirsalu ja Uniküla, jõudes õhtuks vastu Soe asulat Väikse – Emajõe äärde. Järgmisel päeval õnnestus diviisil luua ka platsdarm jõe vastaskaldal, kuid see likvideeriti peatselt. 1944.a. 14. septembril alanud üldpealetungi tulemusel ületasid 3. Balti rinde väed mitmes lõigus Väikse – Emajõe ning sõjategevus kandus Õrust eemale.
1950. aastal püstitati vennashauale mälestussammas. Vennashauda maetutest on teada 325 võitleja nimed, neist jäädvustatud on 21.