Mälestise nimi II Maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Ida-Viru maakonna vaneminspektor, Kalle Merilai

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishaual on betoonist mälestussammas - 3 meetri kõrgune figuraalne grupp kaheosalisel alusel. Grupp koosneb pärga käes ja põlvedel hoidvast leinavast naisest ja tema taga seisvast lippu paremas ja kiivrit vasakus käes hoidvast leinavast sõdurist. Figuurid ja lipp on värvitud. Postamendi ülemise astme kõikidele külgedele on kinnitatud dolomiittahvlid sisseraiutud tekstiga. Esikülje tahvlil on tekst "IGAVENE KUULSUS NÕUKOGUDE ARMEE SÕDUREILE, / KES LANGESID VÕITLUSES FAŠISTLIKE ANASTAJATEGA / SUURES ISAMAASÕJAS 1941-1945". Postamendi tagaküljel on tahvel sama tekstiga vene keeles ja külgedel on tahvlid hukkunute nimedega.
Ühishaua pindala on 10x20 meetrit. Haua tagaosas on dolomiitplokkidest laotud sein.

Ühishaud asub Narva-Jõesuu kalmistul.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on maetud 1944. aasta veebruaris-märtsis peetud lahingutes ning sama aasta juulis jõe forsseerimisel ja järgnenud lahingutes hukkunud sõdurid. Mälestussammas püstitati 1956. aastal.