Mälestise nimi Oreliprospekt, W.Sauer, Frankfurt A/Oder, 19. saj. (puit, metallviled)

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Oreliprospekt ümbritseb oreli mängumehhanismi, mille puhul on tegemist kuulsa oreliehitaja unikaalse meistritööga. Üle saja aasta tagune valmistamisaasta lisab viimasele oluliselt väärtust, kuna ajaloolised orelid on erialainimeste seas vägagi hinnatud ja huvipakkuvad.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud Põlva Rajooni RSN TK otsusega nr. 236, 23. 12. 1980.

Materjal: puit, pronksvärv.
Tehnika: aaderdatud, nikerdatud, tisleritöö, lakitud.
Autor, valmistamise koht: W. Sauer, Frankfurt A/Oder
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orel on ehitatud Saksamaal tegutseva Saueri firma poolt. Orelipuldil on etikett tekstiga: "W. Sauer Frankfurt A/Oder Op. 861". Sauerite perekond tegeles oreliehitusega juba alates 1835. aastast. Ametlikult registreeriti firma 1856. aastal Oderi-äärses Frankfurtis Wilhelm Saueri (1831-1916) poolt, kes saavutas 1857. a. orelimeistri ametinimetuse. Oreleid ehitati esmalt Saksa- ja Preisimaal. Esimene välismaale ehitatud orel asus Peterburis ja valmis 1865. a. Sellest ajast kuni 1914. a-ni ehitas Saueri firma
Venemaale veel 41 orelit sh. Baltimaade orelid. Firma on erinevate omanike poolt juhituna tegutsenud tänapäevani ning on kaasajal registreeritud taas Saueri Oreliehituse nime all. Orel on Kanepi kirikusse ehitatud 1902. a. Oreliprospekt on kujundatud veel 19. saj. lõpupoolele omases historitsistlikus stiilis, olles antud juhul kaunistatud klassitsismist laenatud elementidega.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane