Mälestise nimi Kantsel, 18?saj. (puit, õli)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Mälestise tunnus

Kantsel kuulub kiriku sisustuselementide hulka, mille kujunduses ühinevad liturgilised vajadused ning traditsioonid valmistamisaja kunstiliste eelistustega.

Mälestise ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1980. a. (Põlva Raj. RSN TK otsus nr. 236, 23. 12. 1980).

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kiriku ajaloost on teada, et käesolev kantsel on kirikus juba neljas. Võib arvata, et see rajati seoses 1870. aa. kirikus toimunud küljekooride ehitusega. Esimene kantsel oli asunud altari kohal, teine altari kõrval ja kolmas praeguses piirkonnas, kuid vahetult seina ääres. Kirjeldatav kantsel on stiililt eklektiline. Kantsli korpus meenutab armulauakarikat. See on keskelt ümaralt paisutatud ja seisab tugeval jalal. Siit peab sarnaselt kosutava armulauaveiniga voolama Jumala Sõna elustav allikas.
Kantsli ehitaja on selle ümaraid külgi soovinud kaunistada veel klassitsismile iseloomuliku akantusmotiiviga. Akantusornamendid on kaetud pronksvärviga, mis peab meenutama kulla hiilgust. Räästa puhul on tähelepanuväärseteks käsitööelementideks korrapärane sakiline serv ja risti kandev viiruline kõrvitsataoline nupp.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane

z