Mälestise nimi Ikonostaas, Teodor Šišelovski, Staraja-Russa, 1832 (õli, puit, kullatud)
Mälestise vana number 14 III 5-a

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Ikonostaas on õigeusu kiriku lahutamatu osa, millel on kirikus nii dogmaatiline kui liturgiline roll. Käesolev ikonostaas on näidiseks 19. saj. keskpaiga vastavast ehitustööst. Ajalooväärtust lisab objektile asjaolu, et on teada nii ikonostaasi ehitaja kui ikoonide maalijate isikud ning tööde valmimise daatumid.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: puit, õlivärv, kullatis.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Teodor Šišelovski
Dateering: 1823 - 1833
Mõõtmed: mõõtmine raskendatud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikonostaas on ehitatud toona valmivasse (ehit. 1829-1833) kirikusse Staraja Russast pärit meistri Teodor Šišelovski poolt. Osa ikonostaasi ikoonidest (I ja II rea ikoonid) pärineb eelmise kiriku ikonostaasilt, mille maalis Pihkva ikoonimaalija Hieroteos Kalinin aastail 1813-15. III rea ikoonid maalis T. Šišelovski. 1870. a. uuendas ikonostaasi ikoone Petseri ikoonimaalija
Dimitri Jefimov.
I rea ikoone katvad messingkatted telliti hiljem-"Sakariase ja Eliisabeti" ikoonile 1845. a. Teodor Solovjovi kulul,
ikoonidele "Kristus Kõigevalitseja", "Jumalema Kristuslapsega" ja "Nikolai Imetegija": 1878 - 1879. a. Trofim Lomonossovi eestvõttel ning kulul.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane