Mälestise nimi Evangeelium (aujärjepealne), Moskva, 1809 (messingkate hõbetatud)
Mälestise vana number 14 III 7k-23

Kasutuses: Jah

Ikoon varastati 1991.a. aprillis restauraator J.Märsi töökojast restaureerimise lõppjärgus. Inspekteeris kkt koostaja kunstiajaloolane Külli Erikson.

Kunst, Materjal, Paber, Metall, Objekt, Käsikiri/Trükis, Kirikuraamat.

Mälestise tunnus

Raamatul on bibliofiilne väärtus ning tänu omapärasele, kunstiliselt kujundatud köitele ka kunstiajalooline väärtus.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a.
Varastati 1991. a. aprillis restauraator J. Märsi töökojast restaureerimise lõppjärgus.

Tehnika: hbetatud, trkis.
Autor, valmistamise koht: Moskva
Mõõtmed: 36 x 24 x 8,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Evangeelium on illustreeritud nelja evangelisti vaselõikes illustratsiooniga. Päisliistud on kujundatud puulõikes. Evangeeliumi kaas on kaetud messingkattega. Esikaane keskosas hoiavad kaks lendlevat inglit oreooliga ümbritsetud medaljoni Kristus Kõigevalitseja kujutisega. Nurkadesse paigutatud neljas medaljonis asuvad evangelistide poolfiguurid. Tagakaane keskosas on kujutatud taevas pilvel seisvat kutsuvat Kristust. Lisaks kujutistele on kaane ehtimisel kasutatud geomeetrilist ja lillornamenti. Üldmulje töö teostusest on rustikaalne.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane