Mälestise nimi Ikonostaas, 18.saj. (puit, polükroomia, vask, hõbe, kullatud)

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Mälestise tunnus

Ikonostaas on õigeusu kiriku interjööri lahutamatu osa. Tegemist on näitega hilise barokkstiili kasutamisest kogu selle kujundlikkuses.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Materjal: puit, hõbe, pronksvärv, alumiiniumvärv, õlivärv.
Tehnika: kullatud, polükroomia, tisleritöö.
Dateering: 18. saj.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kiriku ehitusloost on teada, et hoone idapoolne järk valmis paariaastase ehituse järel 1801.aastal. Puitkonstruktsioon on valmistatud spetsiaalselt käesoleva kirikuhoone jaoks. Ikonostaasi ikoonid on Moskva ekspertide poolt dateeritud aja-
vahemikku 19. sajandi keskpaigast III veerandini. Kuna jumala-
teenistuste läbiviimiseks on eeskätt vajalik ikonostaasi I rea olemasolu, võib oletada, et ülejäänud ikonostaas komplekteeriti 19. saj. jooksul.
Ikonostaasil paikneb kolm rida ikoone. III rea ikoonid on kaheosalised, jättes visuaalselt mulje kahest ikoonireast, mis on tegelikult maalitud samale ikoonitahvlile. Horisontaalselt liigendavad nende ikoonide pinda raami külge kinnituvad kullavärvilised akantusväänlad. Tipus asuv "Kristuse haudapanek" moodustab tinglikult IV rea. Ikonostaasi arhitektoonikas on kasutatud lopsakaid barokk-elemente - keerdsambaid, taimornamenti ja inglipäid. Ehisdetailid on kaetud pronks- ja alumiiniumvärviga. I rea suurte pühakuikoonide kohal paiknevad II reas Kristuse elu stseenid. Ikonostaasi III ritta kuuluvad ikoonid kujutavad Uue Testamendi apostleid, IV reas paiknevad Vana Testamendi aegseid kuningaid ning prohveteid kujutavad ikoonid. Kuninglike väravate kohale on paigutatud "Püha õhtusöömaaja" kujutis, selle kohale omakorda "Diöösise" kujutis ning kõige üles "Kristuse haudapaneku" ikoon. Ikonostaasi tipus asub Lunastaja kuju ristil koos eestseisjate - Jumalaema ning Ristija Johannesega.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane