Mälestise nimi Ikoon "Apostel Jakobus ja prohvet Elias" ikonostaasil, 19.saj. lõpp (õli, puit)
Mälestise vana number 985-28

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud katoliikliku kunsti poolt mõjutatud maalistiilist.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: vm. 73 x 31 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi III reas (3).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Jakoobus Sebedeuse poeg oli apostel Johannese vend, kes Jeesusega evangeeliumide kohaselt lähemates suhetes oli, kuna Jeesus teda teistest sagedamini koos apostlite Peetruse ja Johannesega kaasa kutsus. Apostel Jakoobus Vanemat peetakse ka UT Jakoobuse kirja autoriks. Pärast Kristuse taevaminekut pole Jakoobusest teada midagi kindlat peale asjaolu, et Heroodes ta mõõgaga maha lõi. Legende on temast aga palju. Ühe legendi kohaselt viis tema pikim palverännak apostli Compostelasse Hispaanias, kus ta oli esimene ristiusu kuulutaja. Kui ta Judeasse naases, löödi tal pea maha. Prohvet Eelija tegudest ei ole kirjutatud eraldi raamatut, temast räägitakse Vanas Testamendis 1. ja 2. Kuningate raamatus (1 Ku ptk. 17 - 19, 2 Ku ptk. 1 - 2). Ajaliselt tegutses prohvet Eelija 9. saj. e. Kr. ja pärines Gileadi Tisbest. Tema peale tuli Issanda Sõna, mis asus teda juhtima ja pani talle raske ülesande kuulutada Jumala kohtumõistmist Iisraelile, kui see jätkab ebajumalate teenimist ega paranda meelt. Samas oli talle antud eesõigus teha Jumala nimel imetegusid. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane