Mälestise nimi Ikoon "Püha Jüri", 17.saj., hõbekate 1822 (puit, tempera)

Kasutuses: Ei

Ikoon varastati 1979.a. Inspekteeris kkt koostaja kunstiajaloolane Külli Erikson.

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Väärismetall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks klassikalisest ikonograafilisest lahendusest. Esemele lisab ajaloo- ning kunstiväärtust kaunilt kujundatud hõbekate.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.
Varastatud 30. 09. - 06. 10. 1979. a.

Materjal: puit, hõbe, tempera.
Tehnika: kohrutatud, temperamaal.
Dateering: maal 17. saj., kate: 1822
Mõõtmed: 35,7 x 30 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha Jüri (Georgios) sündis 2. sajandil kristlaste peres. See pühak esindab kristlikus traditsioonis headuse võitu kurjuse üle. Legendi kohaselt elas Lüüdias Selena linna lähistel lohe, kes nõudis inimohvreid. Ohvreid määrati liisu heitmise teel. Kord langes liisk kuningatütar Cleodolina peale. Neiu riietati pruudirõivaisse ja viidi sohu lohele. Sealt mööda ratsutanud püha Jüri asus Kristuse nimel printsessile appi ja alistas lohe. Pealt vaadanud kuningas ja tema rahvas pöördusid selle ime mõjul ristiusku. Sümboolikas tähistab lohe kurjust, tema üle võidu saavutanud Püha Jüri aga headust. Ikooni barokkstiilist mõjutatud kujundusega hõbekatte märkide uurimine on paraku võimatu, kuna ikoon on 1979. a. varastatud.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane