Mälestise nimi Rist (aujärjepealne), 18.saj. lõpp (messing, hõbetatud, kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Rist on tüüpiline õigeusu kirikus kasutatav liturgiline ese, mille kujunduses ühinevad valmimisaja kunstitraditsioonid kanoonikaga.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a.
Varastatud 16/17. 10. 1991. a.

Tehnika: hõbetatud, kullatud.
Dateering: 18. saj. lõpp
Mõõtmed: 37,5 x 24 x 2,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rist on 8-haruline, risti haarade otsad on kujundatud kolmiksiirudena, alumine põikpuu ümarate otstega. Ristil kujutatakse ristilöödud Kristust. Tema kohal on Jumal-Isa kujutis, parem käsi õnnistamiseks tõstetud, vasakus maakera. Risti põikpuu otstes on eestseisjate Jumalaema ja evangelist Johannese poolfiguurid. Kristuse jalge all paikneb Aadama kolp. Risti käepidemel on kujutatud Kristuse äraandmise ning piinamise esemed-sümbolid: sammas, millel seisab laulev kukk - vihjena sellele, et Peetrus jõudis Jeesuse maha salata veel enne kui kukk sel ööl kolmandat korda kires. Redel, haamer ja naelad, oda ja käsnaga piik ning sõduri käsi või kinnas vihjavad ristilöömise sündmusele. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane