Mälestise nimi Laemaal "Neli evangelisti", 1921 (õli)
Mälestise vana number 14 III 6 a-1:1

Laemaal on näide kiriku interjööri kujundamisest kunstiliste vahenditega.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1997. a.

Materjal: õli.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maalil kujutatud neli pühakut - evangelistid Matteus, Markus, Luukas ja Johannes on nelja Uues Testamendis leiduva evangeeliumi autorid. Evangeeliumides jutustatakse maailmale Jeesuse kui Jumala Poja maailma tulekust ja eluloost ning antakse edasi Tema õpetussõnad. Evangeeliumid kordavad üksteist suurel määral, kuid erinevad üksikasjades ja rõhuasetustes. Teistest on rohkem erinev Johannese evangeelium. Evangelistid on kujutatud koos oma sümbolitega. Matteuse sümbol on tiivuline inimene - ingel, kuna tema poolt kirja pandud evangeeliumis kirjeldatakse enim Jeesuse inimlikku päritolu ja lihakssaamist. Markust kujutatakse koos loomade kuninga lõviga, kuna tema evangeelium rõhutab Kristuse kui Juuda kuninga kuninglikkust. Luuka atribuutloomaks on ohvriloom härg, sest tema evangeelium keskendub Jeesuse ohvrikssaamisele. Johannes kirjutab oma evangeeliumis palju vaimsetest asjadest, mistõttu tema sümboliks on kotkas kui kõrgema vaimse inspiratsiooni sümbol. Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane