Mälestise nimi II Maailmasõjas hukkunute ühishaud

Inspektor: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

II Maailmasõjas sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik

Mälestise kirjeldus

Ühishauda tähistab dolomiidist astmelisel alusel mälestussammas. Mõõdud: 1. aste 232x232x16 cm. 2. aste 180x180x16 cm. Sokkel 105x105x47 cm. Sammas 80x80x240cm. Sambal on 15cm kõrgune alus, mille peal viisnurk. Sambal ülal mustast kivist tahvel, sellel pronksplaat. Tähed reljeefsed. „Вечная слава воинам / 256 НКСД павшим в боях / на плацдарме за освобождение / города НАРВА в 1944 г. / От ветеранов 256 / Нарвской Краснознаменной / стрелковой дивизии". Samba keskosas kunstkivist plaat ning sellel vaskplekist plaat, millel sisseraiutud tekst: ”Вечная слава воинам / 314 с.д. павшим в боях на / плацдарме р. Нарва / в 1944. году / Северо – Казахстанцы". All sisseraiutud ja mustaks värvitud tekst: "1941-1945". Samba alumises pooles on eesti ja vene keeles tekst: "Suures / isamaasõjas / langenud / nõukogude armee / võitlejaile". Samba taga haud erinevate hauatahvlitega.

ENSV sõjakomissariaadi andmetel on siia maetud 3000 langenut. Monument püstitati 1953. aastal.

Kristjan Luts, Eesti sõjaajaloo teejuht. Tallinn, 2010, lk. 240