Mälestise nimi Ikoon "Evangelist Markus", 19. saj. III veerand (õli, puit)
Mälestise vana number 18. III 10 K 8

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon kuulub iseloomuliku esemena õigeusu kiriku kunstipärandi hulka, olles ühtlasi näidiseks õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud portreelise maaliviisi kohta.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a.

Materjal: puit.
Dateering: 19. saj. III veerand
Mõõtmed: vm ø u 19 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon "Evangelist Markus" paikneb ikonostaasi kuninglikel väravatel. Kuninglikud väravad on ikonostaasi osa, millel on täita oma osa liturgia läbiviimisel. Sümboolselt on need taevariigi väravad, mistõttu neile paigutatud ikoonid kujutavad isikuid, kes osalesid Taevast ja maailma ühendavates sündmustes. Evangelist Markus on siin kujutatud koos teiste evangelistidega kui Jumala Sõnast tunnistaja ja selle vahendaja.