Mälestise nimi Ikoon "Peaingel Gaabriel" ikonostaasil, 20.saj. algus (õli, puit)
Mälestise vana number 14 III 8 k-13:2

Materjal: õli, puit.
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: vm. 115 x 61,5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikonostaasi I reas (2).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Peaingel Gabriel (arhailiselt Gaabriel, Kaabriel) on koos peainglite Miikaeli ja Raafaeliga kanoniseeritud pühakuks. Tema nimi tähendab “Jumal on mu jõud”. Gabriel on piiblilugudes Jumala ülemkäskjalg. Enim on peaingel Gabriel tuntuks saandud Jeesuse sünni ettekuulutajana Neitsi Maarjale (Lk 1, 26), kuid Piiblis mainitakse teda mujalgi. Peaingel Gabriel kuulutab preester Sakariase naisele Eliisabetile ette Ristija Johannese sündi (Lk 1, 19). Tema nimi esineb ka Vana Testamendi Taanieli raamatus (Tn 8, 16; 9. 21jj.), kus ta ennustab juutide tagasipöördumist
Pühale Maale.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane