Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine", 19.saj. lõpp (tempera, puit, messingkate hõbetatud)
Mälestise vana number 14 III 8 a-13

Kasutuses: Ei

Ikoon varastati 27/29. juulil 1992.a. Inspekteeris kkt koostaja kunstiajaloolane Külli Erikson.

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks traditsioonilisest ikoonimaalist. Rahvusliku ornamendiga kaunistatud kate iseloomustab 19. saj. lõpu Vene provintsi tarbekunsti.

Varastatud 27/29. juulil 1992. a.
Tagantjärele kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1997. a.

Materjal: messing, puit, tempera.
Tehnika: hõbetatud, temperamaal.
Dateering: 19. saj. lõpp
Mõõtmed: vm. 43,5 x 35,5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hõbetatud messingkattega ikoon.
Kristuse surnuist ülestõusmist kuulutatakse korduvalt ette Vanas Testamendis. Ka Uues Testamendis on palju räägitud sellest, et Kristus võidab surma. Ikooni süžee oma detailides pärineb aga 9. sajandi ikoonitüli-järgsest Bütsantsist (Quenot´ järgi 8. sajandist) ja põhineb apokrüüfilisel Nikodeemuse evangeeliumil, mis oli levinud ka Kiievi-Venemaal. Ikooni ülaosas on Kristus tõusnud hauast ja heitnud endalt surilinad. Ikooni allosas on Ta laskunud Põrguhauda ning aitab hauast välja vana inimest - Aadamat ning tema naist Eevat. Kristust saadavad inglid ja pühakud. Viimaste hulgas kujutatakse tavapäraselt käsulaudadega Moosest ning kuningas Taavetit. Ümber keskse ikooni kulgeb rida 12 väiksemast ikoonist, mis kujutavad sündmusi Kristuse elust. Need on: "Jumalaema sündimine", "Jumalaema templisse viimine", "Jumalaema rõõmukuulutus", "Kristuse sündimine", "Kristuse templisse toomine", "Kristuse ristimine", "Sissesõit Jeruusalemma", "Issandamuutmine", "Kristuse taevaminek", "Vana Testamendi Kolmainsus", "Jumalaema uinumine" ja "Risti ülendamine".
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane