Mälestise nimi Ikoon "Ülestõusmine põrguhauda laskumisega", 19/20.saj. (õli, tempera, puit)
Mälestise vana number 14 III 8 a-15

Materjal: õli, puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: 31 x 26,4 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikooni süžee pärineb 9. sajandi ikoonitüli-järgsest Bütsantsist ja põhineb apokrüüfilisel Nikodeemuse evangeeliumil, mis oli levinud ka Kiievi-Venemaal. Süžee on oma olemuselt mahukas ja paljufiguuriline. Ikooni keskosas kujutatakse kahel korral ülestõusnud Kristust gloorias, Tema nimbuse taustal on kujutatud rist, milles kreeka tähed ΟωΝ moodustavad sõna “See, kes on” või “Olev” (2 Mo 3,14 jg.). Ikooni ülemine osa on Paradiisiaia päralt, alumises kujutatakse aga Põrgut. All seisab Kristus põrguvärava ristikujuliselt maha langenud varemetel ja tõmbab parasjagu hauast välja esiisa Aadamat. Siin kohtuvad vana ja uus Aadam (kelleks nimetatakse Kristust) ning hetk omandab sümboolse tähenduse. Koos vana Aadamaga tõmbab Kristus surmast välja ka tema järeltulijad ehk kogu inimkonna. Kristuse jalge ees palvetab esiema Eeva kõikide surnute eest. Kristuse alumise kujutise tagant kulgeb S-kujuline protsessioon paradiisivärava suunas. Siin kujutatakse Vana Testamendi aegseid pühakuid ja prohveteid. Rongkäigu eesotsas seisab ingel koos Ristija Johannesega. Paradiisivärava kohal on kujutatud selle valvur - nelja tiiva ning kahe käega keerub, kes hoiab käes tulemõõka. Ikooni taevast sümboliseerivas osas on veelkord kujutatud Kristust, kes seisab oma surnukirstul ning ootab inimesi. Tema taga on hulk ingleid. Ikooni parempoolses ülaosas kujutatakse esiisasid Moosest ning Eelijat koos eelkäija Ristija Johannesega. Veel üks kord kujutatakse Ristija Johannest ikooni alumises vasakpoolses nurgas, kus justkui meenutatakse sündmusi Jeesuse kuulutustegevuse algusest. Siin seisab Ristija Johannes jões, kus ta inimesi meeleparandusristimisega ristis. Jõe kaldal seisab Kristus ning õnnistab teda. Taamal on paat kahe võrkudega kala püüdva kalamehega - need on tulevased apostlid, kalameestest vennad Andreas ja Peetrus, kellest Jeesus tegi "inimeste püüdjad".
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane