Mälestise nimi Ikoon "Kaasani Jumalaema", 20.saj. algus (õli, puit, hõbekate)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Väärismetall, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Ikoon on näidiseks 19/20. saj. vahetuse portreelise kallakuga ikoonkunstist. Väärismetallist kate lisab ikoonile kunstiväärtust.

Ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a. (Põlva Raj. RSN TK otsus nr. 288, 29. 12. 1988).
Ikoon varastati ööl vastu 25. 05. 1994. a.

Materjal: õli, puit, hõbe.
Tehnika: perforeeritud, stantsitud, õlimaal.
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: 22,2 x 18 cm
Märgid (meistrimärgid): Kattel on hõbedamärgid: meistrimärk ИЗ ja proovimärk (ovaalis paremale pööratud naiseprofiil ning sellest paremal number 84
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoonil kujutatud "Kaasani Jumalaema" on Ema ja Lapse spetsiifiline Vene tüüp. Legendi kohaselt ilmus 1579. a. Ivan Julma vallutuse järgses Kaasanis väikesele tüdrukule unes Jumalaema, kes käskis tal ühes teatud kohas maad kaevata. Kaevatigi ning leiti uus Jumalaema ja Kristuslapse ikoon, mida hakati nimetama “Kaasani Jumalaemaks”. Hõbekatte nimbuste servad on kaunistuseks perforeeritud.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane