Mälestise nimi Antsla Metsakalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Mälestise tunnus

20. saj algusest pärineva kalmistu erandlik näide piirkonnas kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirded.

Kirjeldus

Kalmistu asub linna piirist ca 1 km kaugusel Valka viiva maantee ääres. Välispiire kalmistul puudub. Suur osa kalmistu vanemast osast on hõivatud nõukogude sõjameeste mälestusmärgi alla. Kalmistul paikneb hauasammas, millele on raiutud tekst: mina olin esimene. Tegu on esimese mehega, kes Antsla surnuaeda maeti. selleks oli Jaan Hermlin Kobela külast. ( kirjelduses on kasutatud andmeid I. Kaarna artiklist Antsla Metsakalmistu väärib oma nime, Võrumaa Teataja 26.07.08)

Ajalugu

Erinevatel andmetel on kalmistu asutatud 1936-1937.a Kalmistul asuv kivist tseremoniaalhoone on pühitsetud 1993.a.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole eraldi kaitsevööndit kehtestatud on vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates.