Mälestise nimi Tsooru (Lepistu) ministeeriumikooli hoone
Mälestise vana number 113-k, 114-k

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mälestise tunnus

Omaaegse ministeeriumikooli näide piirkonnas, millel on säilinud originaalne fassaadilahendus ja -maht ning kujundusdetailid.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline punastest tellistest koolimaja on rajatud esimese, palkidest seintega hoone kohale. Algse hoone palgid võeti lahti ja nendest tehti uue hoone teise korruse seinad, mis väljastpoolt kaeti tellistega. Ehitamisel kasutati Tsooru tellisetehase kvaliteetseid kive, igale kivile on sisse pressitud firmamärk „Fierenhof“, mis on Tsooru mõisa saksakeelne vaste. Hoone peafassaadi ilmestab keskne risaliit. 1960. aastatel asendati hoone laastukatus eterniidiga ning põhjapoolse külgukse ette ehitati tuulekoda. Koolimaja siseruumides tehti esimesed suuremad muudatused 1920. aastate alguses, järgnevalt tehti siseruumides muudatusi juba 1960.-1970. aastatel.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Roosiku külas, Kikkaoja-Roosiku tee ääres. Peafassaad avaneb tee poole ning on tee pealt hästi vaadeldav.

Mälestise ajalugu

1887. aastast hakati asutama uut tüüpi maakoole, mida kutsuti ministeeriumikoolideks ning kus õppetöö kestis tavaliselt viis aastat. Tsooru ministeeriumikool, mis avati 1899. aastal, oli Lepistu vallakooli järglane ning esimene omataoline Võrumaal. Koolimaja valmis 1912. aastal. Tsooru ministeeriumikoolis on õppinud ja õpetanud mitmed tuntud eesti kultuuri- ja ühiskonnategelased ning vabadusvõitlejad, nagu Juhan Jaik, August Kasak ja Heinrich Pill. Kool suleti 2008. aastal ning hoone jäi aastateks tühjaks. Tänaseks on hoone eraomanduses ja kasutuses.

Lasting, Peeter ja Nurk, Kalle (2014). 100 aastat Lepistu koolimaja Võrumaal. Trükikoda Pakett

Meedia

Saarte Hääl 12.02.2014, Ain Lemberi artikkel "Kristjan Prii hakkab elu edendama Võrumaal". http://www.saartehaal.ee/2014/02/12/kristjan-prii-hakkab-elu-edendama-vorumaal/