Mälestise nimi Luhamaa kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Mälestise tunnus

Luhamaa koguduse kalmistu. Hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Väike kalmistu Luhamaa kiriku juures. Kalmistu idakülge piirab kuusehekk, kalmistust põhjas paikneb 1930. aastatel ehitatud puust õigeusukirik. Kalmistu lõunaosas asub II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Misso vallas, Määsi külas, suurest Luhamaa maantest u 250 m põhjas, loodusliku künka otsas.

Mälestise ajalugu

Kalmistu kagunurgas paiknes varem sakslaste matmispaik, kuid 1999. aasta suvel kaevati hukkunute põrmud V. Drevingu juhtimisel välja ja maeti Saksamaale ümber.

50 m mälestise piirist.