Mälestise nimi Rõuge vana kalmistu

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Mälestise tunnus

19. saj pärinev, kivist ja metallist hauatähistega piirkonnale iseloomulik kihelkonnakalmistu näide.
Rõuge vana kalmistu peegeldab Rõuge kihelkonna kultuuri- ja ajalugu ning on kohaliku kalmistukultuuri arengu suurepäraseks näiteks, sisaldades hauakujunduse eri etappe ja andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite tööst.

Mälestise kirjeldus

Rõuge vana kalmistu paikneb Rõuge kirikust ida pool ja on 3,5 ha suurune. Vana kalmistut on kunagi poolitanud kivimüür, mille asukoht on siiani nähtav. Teisele poole kivimüüri jäävad baltisakslaste hauad ja hauakambrid. Sinna piirkonda jääb ka Samson-Himmelstjernade perekonna hauaplats. Vana kalmistu hauakambreid on korduvalt rüüstatud. Kalmistu idaosas asuvad kunagise kabeli varemed. (andmed, I. Kaarna, Rõuges on kolm omanäolist kalmistut, Võrumaa Teataja 01.11.2008)

Rõuge vana kalmistu on pühitsetud 1848.a.