Mälestise nimi Sänna külakooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võru maakonna vaneminspektor, Tõnis Taavet

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna haridus- ja seltsielus.

Kirjeldus

Hoone on pööninguga ühekorruseline puitehitis. Koolimaja maantee poolsel küljel oli verandaga peasissepääs. Õpilased sisenesid koolimajja Kaugu küla poolsest küljest. Koolimaja on aastate jooksul kapitaalselt remonditud.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Kaugu külas, Koolimäel, mis jääb Sänna-Rõuge maanteest kagusse, Kaugu-Hurda tee äärde.

Ajalugu

Sännas on antud kooliharidust alates 1735. aastast. Sänna külakooli hoone valmis 1875. aastal. Lisaks klassiruumidele olid hoones ka koolijuhataja eluruumid ning kaugemalt pärit õpilased kasutasid kooliruume ka magamisruumina. Kõige suurema jälje on Sänna kooli ajalukku jätnud koolijuhataja (aastatel 1926-1941) Sulev Maavara, kes tõi kooli kooliuuendusliikumise põhimõtted ja rakendas õppetöös edukalt koduloo printsiipi. Sänna koolis on õppinud ka eesti luuletaja ja näitekirjanik Karl Arthur Adson (1889-1977). Õppetegevuse kõrval oli koolimaja ka täiskasvanute kogunemiskohaks, seal toimusid palvetunnid ning laulu ja näitemängu harrastus. Sänna kool suleti 1970. aastal Eestimaa väikeste koolide likvideerimise kampaania käigus. Tänaseks on hoone eraomanduses.

Pettai, Karl (1997). Fragmente ja vahelugemisi ajaloost, loodusest ja inimesest. Tihemetsa – Rõuge
Pettai, Karl (1995). Sänna Kool 1735-1970: fragmentaarium. Tihemetsa; Sänna: Sänna Kool