Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas ja Vabadussõjas hukkunud Juhan Liljebeki haud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Mälestise kirjeldus

Soklile asetatud graniitobelisk, mille esi ja tagakülg freesitud. Esiküljel Vabadusristi kontuur ja aastaarvud:
"1918-1920" ning 8 Vabadussõjas langenu nimed nimed:" Johan Liljebek,Mihkel Klindermann, Leonhard Külaots,Johannes Luiga,Mihkel Nuga, Mihkel Piilmann, Aleksander Balin, Jaan Pettai". Alumisel osal tekst: "Mälestab tänulik Sänna./27. IV 1937".

Mälestise ajalugu

Võitlused Sänna ümbruses toimusid 1919 märtsist maini. Lahingutes Sänna pärast langes 8 meest. neist 5 soomusrongi koosseisus. Sänna Raamatukogu seltsi eestvedamisel püstitati neile mälestusammas, mille valmistas kiviraidur S. Põvvat. Sammas avati 27.06.1937.a.
Sammas purustati 1945. , tükid viidi Võrru ja ja paigutati uue tekstiga Teises maailmasõjas langenud Nõukogude sõdurite haudadele. 1989 toodi sammas Võrust tagasi ja pandi Sännasse üles. Võrru valmistati uus mälestussammas.
("Vabadussõja mälestusmärgid")