Mälestise nimi Vabadussõja mälestusmärk

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mälestise kirjeldus

Kivile kinnitatud graniittahvlil on kuldne ladina risti ja palmioksa kujutis ning tekst:" Langenud vabadussõjas/1918-1920." ning 7 nime " ja ilmasõjas/1914-1918." ning veel kuus nime ja "Mälestab Sõmerpalu vald/2.X.32." (M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid I, Keila 2002)

Mälestise ajalugu

Mälestustahvel Esimeses maailmasõjas ja Vabadussõjas langenuile Sõmerpalu vallast avati 02.oktoobril 1932.a Osula koolimaja saalis. 1940. a võeti mälestustahvel maha ning avati taas 17.augusil 1942.a. 1944.a peitsid kohalikud kooliõpetajad tahvli uuesti. Mälestustahvel taasavati koolimaja saalis 24. vebruaril 1989.a. Kuna tahvlit oma endisele kohale paigaldada ei saanud leiti õige olevat asetada tahvel kivile koolimaja esisel platsil. Mälestustahvel taasavati Osula koolimaja juures 26. mail 1990. a.(M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid I, Keila 2002)