Mälestise nimi Urvaste kalmistu

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Mälestise tunnus

18.saj lõpust pärineva kihelkonnakalmistu piirkonnale iseloomulik näide, kus on säilinud ajaloolised matused, hauatähised ja -piirded, kabel, piirdeaed ning väravaehitis.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Urvaste kirikust 500 m kagus, kõrgemal künkal. Kalmistul on üks suurem peatee, millelt hargnevad kõrvalteed jagavad kalmistu kaheksaks kvartaliks. Kalmistul on tellistest krohvitud kahe kaaravaga värav. Nii jalgvärav, kui peavaärav on suletavad sepisväravatega. Kalmistu lõunaosas paikneb sepisaiaga piiratud Stoel von Holsteinide perekonna kabel.

Mälestise ajalugu

Urvaste kalmistu vanem osa on pühitsetud 1792.a ja uuem osa 1925.a. Kalmistu väravaehitised pärinevad 1935.a, sepisväravad võivad olla varasemad.