Mälestise nimi Võru kreiskooli hoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

Võru vanim ehitis.

Mälestise kirjeldus

Hoone oli algselt ühekorruseline, kõrge kelpkatusega, fassaadi kaunistasid kaksikpilastrid, peafassaadi ilmestas ümaraknaga segmentfrontoon, millel asus barokne urn. 19.saj. alguses ümberehitatud, ümberehituse käigus on lammutatud segmentfrontoon ja trepp, sissepääsu asemele tehti aken, uus sissepääs rajati hoovi poole. 1910.a. ehitati hoone põhjalikult ümber, lisati teine korrus. Fassaadi ilmestasid säilitatud kaksikpilastrid, rustikas nurgamotiivid, kassettide ja medaljonidega astmikfrontoon. Fassaadile tehti voluutmotiiviga ümbritsetud uks. I korrusel paiknesid klassiruumid ja inspektori korter, teisel korrusel neli klassiruumi ja saal. Hoone põles 1944.a., remonditud peale II maailmasõda.

Mälestise ajalugu

Koolihoone on algselt ehitatud Võrumõisa mõisa härrastemajaks, pärineb 18. saj. keskpaigast, täpne ehitamise aeg teadmata. Vanim hoone Võrus. 1784.a. ostis riik mõisahoone ja sinna kolisid magistraat ja kohus. 1804.a. anti hoone kreiskoolile. 20.s. alguses ehitati arh. A. Kieselbaschi proj. järgi põhjalikult ümber. Läbi aegade on siin tegutsenud erinevad koolid, 1921-1930.a. ka Võru Õpetajate Seminar. Praegu tegutseb hoones Võru I põhikool.

Mälestis asub Võru vanalinna muinsuskaitsealal reg nr 27008.