Mälestise nimi Terroriohvrite ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Terroriohvrite matmispaik.

Mälestise kirjeldus

Ühishauda on maetud saksa okupatsiooni ajal hukatud isikud, kes ekshumeeriti peale sõda mitmest linnalähedasest ühishauast. Teada on 40 hukkunu nimed. Ühishaud on tähistatud kesksele püramiidjale kuhjatisele püstitatud kõrgusesse pürgiva kompositsiooniga.
Haud hõlmab nelinurkset 50x55m suurust ala. Sellel paiknevad marmorplaadid hukatute nimedega. Haua keskel paikneb ca 10 m kõrgune kaheksast betoontorust kombineeritud sammas, mille ette viib 6-järguline kivist astmestik. Samba ülaosas on valgeks väevitud tammelehtedeest pärja kujutis, tipus viisnurk. Ülal veel aastaarvud 1941-1944. Samba jalamil on marmorplaat.
Samba materjalid: betoon ,eterniit, marmor.

(Kirjelduse koostas Arnold Unt 2003. aastal)

Ühishaud asub Võru linna lõunaosas, Kubja tee ja linnakalmistu vahelisel alal.

Mälestise ajalugu

Olemasolev monument on avatud 15.augustil 1964a. Kavandi autor on endise Teeninduskombinaat "Tamula" dekoorateljee kunstnik Bernhard Mark.