Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Kersti Siim

II maailmasõjas hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Teise maailmasõja lahingutes langenud nõukogude sõdurite ühishaud asub luterlaste kalmistukabeli ees. Ala on igast küljest piiratud hekiga, ühishaual asub mälestusmärk. Haua ala on ümbritsetud läätspuuhekiga. Platsi keskel on graniidist mälestussammas. Samba punasest graniidist sokkel on eest lihvitud ning sellele on sisse raiutud süvend, kus on välja raiutud aastaarvud 1941-1945. Soklil asub lihvitud esiküljega obelisk, mille esiküljel on väljaraiutud viisnurk ja tekst: AU LANGENUD KANGELASTELE. Platsil asub veel graniidist mälestuskive langenute nimedega.

Ühishaud asub Võru linnakalmistul luteriusu kabeli ees.

Ajalugu

Ühishauda on maetud nõukogude sõdurid, kes langesid 1944. aasta augustis Võru linna ümbruses peetud lahingutes. Mälestussammas on paigaldatud 1964. aastal.