Mälestise nimi Võru linnakalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Mälestise tunnus

Võru linnakalmistu on Võru linna asutamise järel (1784) rajatud kalmistu, mis jaguneb ajalooliselt Võru linnas elanud erinevate konfessioonide esindajate kalmistuosadeks. Kalmistul on esindatud eri aegade ja erinevate usutunnistuste hauatähised. Kalmistule on maetud mitmeid kultuurilooliselt tuntud isikuid.

(Kirjelduse koostas Arnold Unt 2003. aastal)

Kirjeldus

Kalmistu ajaloolised osad on jagunenud luterlaste (6,4 ha), õigeusklike (2,18 ha) ja juudiusuliste (0,24 ha) vahel. Lisandunud on vana kalmistuosaga haakuv uue kalmistu ala (5,9 ha). Juurdeplaneeritav kalmistuala ümbritseb eelmist laiendust ja haarab ajaloolist kalmistuosa lääneküljelt, liites kalmistuga ka Terroriohvrite ühishaua (reg.nr. 5746). Kalmistu eri osades on vähemalt kolm II Maailmasõjas hukkunute ühishauda (üks neist ei ole eraldi mälestisena kaitse all) ja Vabadussõjas langenute matmispaik (reg.nr.5747, KKT nr.63, 19.06.2000. a). Kalmistul on kaks kabelit – vastavalt luteri ja õigeusu oma. Ajaloolises osas domineerivad kõrghaljastuses lehtpuud, lõunasuunaline laiendus hõlmab looduslikku männimetsa. Kalmistut piirav aed on tänapäevane, säilinud on kaks ajaloolist väravat. 11 hauatähist ja – kujundust on tunnistatud kunstimälestiseks.

Võru linnakalmistu on rajatud Võru linnaga samaaegselt, 18. sajandi lõpus.