Mälestise nimi Friedrich Georg Wilhelm Struve poolt teostatud meridiaanikaare mõõtmise tähis

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Tehnoloogilist laadi, silmapaistev teadusajalooline mälestusmärk.
Tartu meridiaani kaarelõik mõõdeti maastikul aastail 1816-1852. Selleks rajati ulatuslik astronoomilis-trigonomeetriline kolmnurkvõrk, mis oli 19. sajandi silmapaistev teadusajalooline saavutus. Tähistatud punkt on kantud UNESCO Maailma Kultuuripärandi nimekirja.

Mälestise kirjeldus

Graniidist monument on 1.90 m kõrge. Monument koosneb neljast osast: kõige alumine osa on paekivist lubjaseguga laotud vundament mõõtmetega 204x204 cm; vundamendi peal asetseb sissepuuritud tsentriauguga graniitkivist plokk mõõtmetega 64x64x32 cm; kolmas osa on samuti graniitkivist plokk mõõtmetega 64x64x38 cm, mille keskel on umbes 10 cm pikkune raudvarras märgi ülemise osa, 120 cm kõrguse samba kinnitamiseks.
Mälestusmärgi ümber olev maapind on võrreldes samba rajamise ajaga tõusnud ning alumisest graniitplokist on näha vaid ca 10 cm.

Mälestise ajalugu

Mälestusmärk on seotud Fr. G. W. Struve juhtimisel aasail 1816-1855 toimunud meridiaankaare mõõtmisega, mille eesmärgiks oli maakera kuju ja suuruse kindlaksmääramine. Võivere ja Avanduse küla vahelisel tasasel põllualal mõõtis Struve 1827. a 4,5 km pikkuse baasise, mille ühte lõpp-punkti püstitatigi mälestusmärk. 1,9 m kõrgune graniidist monument on rajatud 1849. a. Srtuve sõprade ja kolleegide F.Lütke (Avanduse mõisnik) ja F.Wrangelli poolt (Roela mõisnik).