Mälestise nimi Carl (Karl) Timoleon von Neffi (1804-1877) haud

Mälestise tunnus

Tuntud baltisaksa kunstniku ja mõisniku viimane puhkepaik ühes väärtusliku hauatähisega perekonnaplatsil.

Kirjeldus

Peterburi Kunstide Akadeemia professari haud. Dateering 1876. Hauaplaadil on tekst Hier ruht in Gott Carl Timoleon Neff geb. den 2-ten October gest. den 24-sten December 1876. Ew. Joh. 316. Mainitud haud on üks haudadest suguvõsa matmispaigas. Kõik 8 hauaplaati on korralikult vundamentidel. Hooldatud. Kõik plaadid on heas korras. tekstid hästi säilinud.

Ajalugu

Carl Timoleon von Neff sündis Püssi mõisas 1804. aastal ning suri Peterburis 1877. aastal. Koduõpetajanna vallaslapsena sündinuna sai oma hariduse Rakvere kreiskoolis ning hiljem ka kunstihariduse Dresdeni kunstiakadeemias. Peale kooli lõpetamist asus von Neff Peterburgi, kus oma ande tõttu omistati talle peagi aadli seisus. Kunstnikust sai tsaar Nikolai õuekunstnik. Von Neff oli Piira ja Muuga mõisnik ning inspiratsiooni oma maalidele leidis nii Itaaliast kui ka kodumaalt, kus ta viibis peamiselt suviti. Tänaseks on kunstimuuseumis on säilinud suur osa von Neffi kunstikogust.