Mälestise nimi Haljala kalmistu

Mälestise tunnus

Tegemist on ajaloolise matmispaigaga, kus on säilinud mitmeid väärtuslike hauatähiseid ning hauapiirdeid.

Kirjeldus

Kalmistu värav on restaureeritud 1998. a. Maakividest piirdemüür, on aastatepikkuse kalmistuprahi kandmise tõttu aia äärde, jäänud pinnasevalli sisse. Kalmistu on hästi hooldatud.

Ajalugu

Haljala (Kakumäe) surnuaia vanema osa asutamise aastaks loetakse 1786. aastat. Hiljem on surnuaeda mitmel korral laiendatud.1825 aastal osteti Idavere mõisalt surnuaia tarbeks maalapp, mis ulatus praeguse surnuaia väravani. 1846. a liideti surnuaiale juurde uus maatükk, mis asub surnuaia vanema osa ja praeguse uue surnuaia vahel. 1866. a asutati neljas surnuaed , mis ulatub praegusest suurest vätravast Tatruse poole. 1899.a piirati senine surnuaed lisalõikega Tatruse poolsest otsast ja tagant karjamaade küljest. Selle osa kaunistamiseks istutati järgmisel aastal sinna rajatud teede äärde kuuski, mis nüüd on sirgunud suurteks puudeks ja tähistavad praegu teede asukohti. Surnuaia piiramisest kiviaiaga pole täpseid daatumeid. 1970-ndate aastate algul uuendati kalmistu väravat, järgides tema algset kuju. 1990-ndate lõpul taastati väravaehitus uuesti.

Kaitsevööndi ulatus

1. Kuna mälesiseks tunnistamise õigusaktis ei ole Haljala kalmistule kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

- Haljala uus surnuaed sai 220