Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

II maailmasõjas hukkunute haud.

Mälestise kirjeldus

Mälestussamba kolme astmega alus on valmistatud betoonist. Alusele toetub obeliskitaoline betoonist sammas, mille esiküljel on valge marmortahvel kirjaga ja selle kohal eenduv, reljeefne viisnurk, millel omakorda reljeefne sirbi ja vasara kujutis. Samba tipus on ilmselt olnud tähis.

Ühishaud asub Haljala kalmistul.

Mälestise ajalugu

Ühishauda on ümber maetud (Haljala postkontori ja bussijaama vaheliselt alalt) mitukümmend punaarmee võitlejat, kes hukkusid lahingutes 1941. ja 1944. aastal. Lisaks maeti siia ka 1945. aastal võitluses metsavendadega langenud. Algne mälestusmärk püstitati 1945. aastal. Praegune monument on valmistatud arhitekt Alar Kotli tüüpprojekti alusel arvatavasti 1950. aastate alguses. (Allikas: www.monument.ee)

Kaitsevööndi ulatus

2. II maailmasõjas hukkunute ühishauale (reg.nr. 5762)ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Haljala kalmistul (reg. nr. 5760), mis on mälestisena kaitse all.