Mälestise nimi Arnold Friedrich Johann Knüpfferi (1777-1843) haud

Eesti kultuuri- ja kirikulugu oluliselt kujundanud pastori hauatähis.

Mälestise kirjeldus

A. Fr. J. Knüpfferi haud on tähistatud malmristiga kiriku peasissekäigu kõrval.Risti otsad on kujundatud ristikheinalehe kujuliselt. Risti alus on graniidist. Esiküljel on tekst HIR/RU/HET/IN/GOTT/ARNOLD:F:J:KNUEPFFER/PASTOR ZU ST.CATHRIENEN/SEIT/1800/GEB./D:24=/JUNI/1777/GEST./D.3=/OCTB/1843. Tagaküljel on tekst JESUS CHRISTUS SPRICHT DU/TREUER KNECHT GEHE EIN ZU/DEINES HERRN FREUDE.Risti ees kasvab igihaljas põõsake.

Mälestise ajalugu

Arnold Friedrich Johann Knüpffer (1777-1843),Kadrina pastor 1800-1843, kes sai kuulsaks eesti keele ja rahvaluule uurijana. Rosenplänteri ajakirjas "Beiträge" avaldas ta palju ülevaateid eestlaste mütoloogia, ajaloo, keele, rahvaluule, kooli ja muu eluolu alalt.Kadrina ümbrusest kirjutas ta üles umbes 500 regivärsiteksti ja rohkesti Kalevipoja-ainelisi muistendeid.Oli Eestimaa konsistooriumi assessor, Rakvere linna heakorra komisjoni esimees, Isamaaliste Sõprade Eesti Ühingu liige, Õpetatud Eesti Seltsi auliige, Eesti Kirjandus Seltsi liige. Uurinud ja avaldanud eesti rahvaluulet, keelt ja kombeid käsitlevaid kirjutisi. Muuhulgas tõlkis Põhja-Eesti murdesse 1832. a kehtestatud Agenda, andes sellega aastakümneteks kuju jumalateenistuse pidamiseks.

Kaitsevööndi ulatus

1.2. A. Fr. J. Knüpfferi hauale ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Kadrina kirikuaias (reg. nr. 5764), mis on mälestisena kaitse all.