Mälestise nimi Kunda vana kalmistu

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Mälestise tunnus

Ajalooline matmispaik ühes piirde ning hauatähistega, mis omavad ajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu on piiratud maakivimüüriga ning sissepääsuosa markeerivad neli nelinurkset krohvitud posti, mille vahel asuvad puidust väravad. Kalmistul on säilinud rida tähelepanuväärseid hauatähiseid, näiteks Kunda tuletõrjujatele püstitatud monument ja tsemenditehase rajajate perekond Soucantonide hauatähised.

Mälestise ajalugu

Kunda tsemenditehas asutati 1870. aastal, peale mida tekkis ka suurem asustus. Tõenäoliselt võib Kunda kalmistu teket dateerida samuti 19. sajandi lõpuga. Kalmistule püstitati Kunda tuletõrjujatele pühendatud monument peale II maailmasõda.