Mälestise nimi Ao kalmistu

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Mirjam Abel

Tüüpiline näide 20. sajandi alguse matmispaigast.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on 20. sajandi alguse tüüpilise kalmistuga. Kalmistul pole piirdeaeda ning on kaasaegne paekivist müüriosaga ja sepistatud väravatega sissepääsuosa. Ao kalmistul asub ka II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Mälestise ajalugu

Kalmistu on pärit 20. sajandi algusest. Esimene matus toimus 1926. aastal ning ametlikult võeti kalmistu kasutusele 1937. aastast. 2014 aastal valmist ka kabelihoone.

Valmis Ao kalmistu kabel.
Käesoleva aasta alguses valmis Rakke Ao kalmistu kabel. Ehitustöö maksumus oli 114 196 eurot, millest suurem osa tuli Rakke valla eelarvest, 46 016 eurot moodustas toetus PRIA Leaderprogrammist. Tööde teostajaks oli OÜ Sõmeru Vara. Tänu kabeli valmimisele on Ao kalmistule, aga ka naabervaldade kalmistutele matjatele loodud tänapäevased tingimused lahkunu ärasaatmiseks. Ao kalmistu kabelit haldab Rakke Valla Kommunaalasutus. Info: Andres Ojanurm, telefon 5684 1668. (Väike-Maarja Valla Infoleht, nr. 5, 1 mai 2014)