Mälestise nimi Rakvere elementaarkooli hoone

Suure kultuuriloolise väärtusega hoone.

Kirjeldus

Eterniitkatusega hoone. Puitseinad on kaetud nn.TEP plaatidega ja krohvitud sokliga tasa. Räästa all on säilinud ehitusaegne puidust hammasfriis ja hoone peafassaadi lõunapoolne puidust nurgaliist. Hoone keskteljel paiknev puidust väljaehitis on samuti kaetud TEP plaatidega ja krohvitud.

Ajalugu

Rakvere elementaarkooli hoone 19.saj II poolel. Hoone valmimisaeg on 1865. a ja 1872. a omandas kinnistu Rakvere linn elementaarkooli tarvis. J. Kunderi ja E. Peterson-Särgava töökoht, Rakvere esimene gümnaasiumihoone (1912). Rakvere elementaarkool (algkool)töötas siin aastani 1912. 1876-86 juhatas kooli J. Kunder, 1905-06 E. Peterson-Särgava. 1912. a anti hoone poeglaste kroonugümnaasiumile, 1914. a ehitati juurdeehitus hoovile. Gümnaasium töötas siin 1924. aastani. Hoone omab suurt kultuuriloolist väärtust, kus on hariduse omandanud rida eesti väljapaistvaid kultuuritegelasi. Aastail 1924-38 töötas siin ühisgümnaasium, hiljem kaubanduskeskkool. Pärast sõda aga tööstustehnikum, majandustehnikum ja pedagoogikakool. 1960. aastate lõpus, ümberehituste käigus rikuti hoone algset fassaadilahendust.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg. nr. 27012.